Ásványoknak tulajdonított hatások

 

Achát:   Védő, nyugtató, tisztító, szerencsehozó, serkenti az agyi funkciókat, jótékonyan hat az emésztésre, javítja a sejtek regenerációs képességeit, segíti a vérképzést, nyugtatja az idegrendszert, pozitívan hat az immunrendszerre.

Akvamarin: Erősíti az immunrendszert, javítja az anyagcsere folyamatokat, szabályozza és javítja a mirigyek működését, gyulladáscsökkentő, megelőző hatású, jótékonyan hat allergiák és légúti betegségek esetén, szem- és látásproblémák esetén, javítja az agyi funkciókat, nyugtató, stresszoldó hatású, enyhíti a hangulati ingadozásokat, a depressziót. Segíti a tiszta kommunikációt.

Amazonit: Fájdalomcsillapító, lazító, görcsoldó hatású (pl. menstruációs görcsök esetén), serkenti az agyi funkciókat, idegnyugtató hatású, lelki egyensúlyt, harmóniát teremt, növeli a lelkierőt, depresszió ellen hatásos. Véd az elektroszmog hatásaitól, erősíti a pajzsmirigyet, a májat ésa csontrendszert.

Ametiszt: Javítja a koncentrációs képességet, az agyi funkciókat, jótékonyan, nyugtatólag hat az idegsejtekre, enyhíti a migrénes rohamok tüneteit, segít megőrizni a józanságot és a tisztánlátást, segíti az ellazulást, kedvezően hat alvászavarok esetén, testi-lelki kiegyensúlyozó hatású. Kiegyenlíti a vérnyomást, tisztítja a vért és az ereket, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását, élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, jótékonyan hat az ízületekre, kötőszövetekre, erősíti a légutakat, használják torokfájás és tüdőbetegségek esetén.

Apacskönny obszidián: Szabályozza az emésztést, a belek tevékenységét, jótékonya hat az emésztőrendszerre.

Apatit: Javítja az étvágyat, az ellenálló képességet, erősíti az idegeket, az izmokat. Fokozza a kalcium felszívódását, jótékony hatással van a csontokra, fogakra, ízületekre, segíti a sejtek regenerálódását. Javítja a kommunikációs- és az alkalmazkodó képességet, növeli az öntudatot.

Aventurin: Bőrregeneráló hatású, kedvezően hat allergia, bőrkiütések, ekcéma, pattanások esetén, támogatja az emésztőrendszert, javítja a zsíranyagcserét, segíti a felesleges zsírok lebontását, nyugtató hatással van a szívre, az idegrendszerre, segíti a nyugodt, mély alvást. Harmonizálja a női-férfi energiákat, auravédő hatású, véd az elektromágneses szmog hatásai ellen.

Berill: (ásványcsoport: Akvamarin, Krizoberill, Heliodor, Morganit, Smaragd) Jótékony hatású szemproblémák esetén, továbbá a duzzadt mirigyekre, a vesére, a májra, a gyomorra. Méregtelenít, stresszoldó, harmonizáló hatású.

Borostyán: Jó hatással van különböző bőrproblémák esetén: kelések, kiütések, ekcéma, afta, psoriasis, övsömör, allergiák, szemölcsök és a fejbőr korpásodása esetén is. Gyulladáscsökkentő, gyógyulást segítő hatású, erősíti az öngyógyító mechanizmusokat, javítja az anyagcserét, az agyi funkciókat, stresszoldó, feszültségoldó hatású. Jótékony hatással van a májra, epére, lépre, vesére, emésztőrendszerre és az ízületekre.

Citrin: Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítési és öntisztító folyamatait, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, a hasnyálmirigyre (cukorbetegségnél igen hasznos), erősíti, nyugtatja az idegrendszert, serkenti a pajzsmirigy működését. Önbizalmat, bátorságot ad, energetizál, javítja a kedélyállapotot.

Eperkvarc: Nyugtatja és ellazítja az idegrendszert, javítja a koncentrációs képességet, növeli a szeretet iránti igényt, fokozza a szerelmi vágyat, az életörömöt, enyhíti a félelmeket,a szorongást, erősíti az immunrendszert, energetizáló, auravédő hatású.

Fluorit: Védő, sejtregeneráló, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, erősíti a csontokat, a fogazatot, tisztítja a légutakat, segíti a nyálkahártyák és a tüdő regenerálódását. Jótékonyan hat a bőrre, javítja az agyi funkciókat, a koncentrációs képességet, segíti a tanulást, a megértést, a gyorsabb gondolkodást. Nyugtató, tisztító hatású, véd az elektroszmog és a káros földsugárzások hatásaitól.

Füstkvarc: Védő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, stresszoldó, földelő hatású, erősíti a kötőszöveteket, az izomzatot és az idegrendszert, serkenti a hormontermelést és fokozza a koncentrációs képességet. Segíti a felszívódást, hatásos alvászavarok esetén, véd az elektroszmog káros hatásai ellen.

Gránát: Védő, vértisztító, szív és érrendszer védő, erősítő, vérkeringés fokozó, anyagcsere javító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Segíti a gyógyulási folyamatokat, energetizál, erősíti az immunrendszert, segíti a tápanyagfelvételt. Csökkenti a félelmeket, szorongást, enyhíti a depressziót, növeli az akaraterőt, az önbizalmat.

Gyöngyház: Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, torok, izom, nyálkahártya és ideggyulladások esetén jótékony hatású, növeli az önbizalmat, lelki egyensúlyt, harmóniát teremt.

Hegyikristály: Erősíti a test minden funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre. Védő, tisztító, kiegyensúlyozó, immunerősítő, sejtregeneráló, méregtelenítő, energetizáló, gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, gyógyulást segítő hatású. Erősíti és nyugtatja az idegrendszert, javítja az anyagcserét, a hormonháztartás működését, az agyi funkciókat. Testi-lelki harmóniát teremt, auratisztító hatású, növeli az intuíciót, a tisztánlátást, az életerőt, tiszta, pozitív energiával tölt fel.

Heliotrop: Élénkíti az immunrendszert, fokozza a vitalitást, segíti a tápanyagfelvételt, erősíti az ereket, jótékony hatású visszértágulat és aranyér esetén is. Kedvezően hat a vesékre, az epére, belekre, méregtelenít, savtalanít, élénkíti a nyirokkeringést. Jótékony hatású zöldhályog esetén, csontképző és gyulladáscsökkentő hatású. Véd a negatív hatásoktól, nyugodt álmot biztosít, fokozza az életörömöt, energiát ad és javítja a koncentrációs képességet.

Hematit: Vérképző, roboráló, sejtregeneráló, segíti a sebek gyógyulását és a betegségek utáni felépülést. Méregtelenítő, vitalizáló hatású, segíti az oxigén és a vasfelvételt, menstruációs panaszokat enyhíti, stabilizálja a vérnyomást. Bátorságot, magabiztosságot ad, javítja a memóriát, az agyi funkciókat.

Hematoid kvarc: A hematoid kvarc segít, hogy a szeretetet és a pozitív gondolatokat kommunikálják másoknak. Belső erőt ad, növeli az optimizmust, elősegíti a kreatív gondolkodást, kiszűri a negatív energiákat, tisztítja az aurát és kiegyensúlyozza a csakrák működését. Növeli az akaraterőt és az önbizalmat.

Hemimorfit: Véd, nyugtat, békéssé, reménytelivé, jókedélyűvé tesz. Segít felismerni a rossz gondolatokat, a külső, negatív befolyásokat és manipulációt. Növeli az energiaszintet, felgyorsítja a spirituális és a lelki fejlődést. Segíti az őszinte, tiszta kommunikációt, a célra összpontosítást és terveink sikeres megvalósítását. Fizikai szinten regeneráló hatású, gyorsítja a sebgyógyulást, jótékonyan hat bőrproblémák, égési sérülések, szemölcsök, fekélyek, éjszakai lábikragörcs és légzőrendszeri betegségek esetén.

Hipersztén: Fájdalomcsillapító, savlekötő, feszültségoldó hatású, kiegyensúlyoz, harmonizál.

Holdkő: Az egyik legismertebb női kő. Fokozza a tobozmirigy működését, harmonizálja a hormonháztartást, segíti a petefészkek működését, növeli a termékenységet, javítja a nyirokkeringést, erősíti a csontozatot, jótékony hatással van gyomor és bőrproblémák esetén is. Nyugalmat, harmóniát teremt.

Howlit: Méregtelenítő, salaktalanító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású, fokozza az anyagcserét, segíti az emésztést, segít a fogyásban, csökkenti a folyadékraktározást. Jótékonyan hat a csontokra, fogakra, izmokra, prosztatára, epére, gyomor problémákra. Erősíti az akaratot, a kitartást, oldja az érzelmi blokkokat.

Jáde: Védő, szerencsehozó, méregtelenítő, sejtregeneráló, tisztító hatású, kiegyensúlyozza a folyadékháztartást, veseproblémák esetén jótékony hatású. Védi, nyugtatja az idegrendszert, fokozza a termékenységet, hatásos alvászavarok ellen, lelki békét, harmóniát hoz.

Jáspis: Védő, kiválasztó rendszer, vese, emésztőrendszer-, gyomor-, bélrendszer- és májerősítő, gyulladáscsökkentő, ivarszervek működését segítő, vérkeringést, vércukorszintet javító, menstruációs panaszokat csökkentő hatású. Stresszoldó, nyugtató, auratisztító, energetizáló, belső nyugalmat, harmóniát ad.

Kalcedon: Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, ödémacsökkentő, hormontermelést fokozó, immunrendszert erősítő, pajzsmirigy hormontermelését javító, anyagcserére jótékony hatású. Szabályozza a hormonális ciklusokat, serkenti a tejelválasztást, javítja a vérkeringést, nyálkahártya problémák, szempanaszok, légúti panaszok, cukorbetegség esetén kedvező hatású. Javítja a kommunikációs készséget, megnyugtat, fokozza a terhelhetőséget, segíti a lelki traumák feldolgozását.

Kalcit: Csont, fogazat, és immunerősítő, segíti a bőr és a szövetek regenerálódását, a véralvadást, sebek gyógyulását, a kalcium felszívódását. Energiát ad, növeli az önbizalmat, erősíti a memóriát, véd a negatív energiáktól.

Karneol: Nagy női kő. Enyhíti a nőgyógyászati panaszokat, fokozza a termékenységet, jótékonyan hat a keringési rendszerre, vérnyomásra és a vércukorszintre, javítja az anyagcserét, méregtelenít, segíti az ásványi anyagok felszívódását. Gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja a vérzést, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, a lázat, javítja a vérképet. Növeli az életkedvet, fokozza a nemi vágyat, jókedvet, bátorságot ad, javítja az emlékezetet, segíti a koncentrációt.

Korall: Segíti a vérképzést, stabilizálja a vérnyomást, jótékonyan hat az ivarszervekre, fokozza a nemi vágyat, energiával tölt fel, javítja az agyi funkciókat, az emésztést és a nyirokrendszer működését, erősíti a légutakat, a hörgőket.

Labradorit: Csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és a szívritmust, fokozza az öngyógyító képességeket, erősíti a májat, a vesét, kiegyensúlyozza a hormonháztartást. Javítja az agyi funkciókat, a szemeket, a tüdőt, jótékonyan hat az anyagcserére, a köszvényre, reumára, csökkenti a menstruációs panaszokat. Fejleszti a kreativitást, az intuitív képességeket, megnyugtat, véd, tisztítja az aurát.

Lapis Lazuli: Védő, stresszoldó, immunrendszert erősítő, energetizáló hatású. Csökkenti a vérnyomást, tisztítja a vért,erősíti a szemet, szabályozza a szervezet mirigyeinek működését, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Jótékonyan hat a torokra, a hallásra. Növeli az önbizalmat, javítja a kommunikációs képességet.

Lávakő: Méregtelenít, erősíti az izmokat, a kötőszöveteket, javítja a vérkeringést, az anyagcserét, támogatja az idegrendszert. Energetizál, tisztít, enyhíti az álmatlanságot. Fokozza az önbecsülést, javítja a kifejezőkészséget.

Lepidolit: Erősíti és javítja a kötőszöveteket, jótékonyan hat bőrbetegségek, idegi fájdalmak, neuralgia, isiász, fertőzések esetén. Megvéd az elektromágneses szennyeződésektől, aktiválja és megnyitja a koronacsakrát és a harmadik szemet. Véd a külső befolyásoktól, belső békével tölt el, enyhít az alvászavarokon. Nyugtató hatása miatt rendkívül hasznos a stressz és a depresszió csillapításában, félelmeink és a harag leküzdésében. Segíti az objektivitást és az összpontosítást, javítja az önfegyelmet, erősíti a függetlenséget, felgyorsítja a döntéshozatalt.

Malachit: Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, javítja a látást, jótékony hatással van a szívre, vérnyomásra, hasnyálmirigyre, pajzsmirigyre,  a csontrendszerre, gerincre, idegrendszerre, az agyi funkciókra, ízületekre, nőgyógyászati problémákra és általában a nemi szervekre. Szerencsét, harmóniát hoz, növeli a kitartást és véd az elektromágneses szmog káros hatásai ellen.

Mohaachát: Segíti a kiválasztást, szabályozza az emésztést, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, gyulladás- és duzzanatcsökkentő hatású, csökkenti a lázat és segíti a gyógyulási folyamatokat. Erőt, energiát, reményt, bátorságot ad, fejleszti a kreativitást.

Mookait: Tisztít, vitalizál, harmonizál, erőt, energiát ad, immunerősítő hatású, segíti a sebek gyógyulását, kiegyensúlyozottá tesz, belső nyugalmat, békét hoz.

Napkő: Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, porcerősítő, energetizáló hatású, fokozza az öngyógyító képességeket, jótékonyan hat a reumás panaszokra, asztmára, az idegrendszerre, gyomor- és vesepanaszokra, szív-problémákra. Energiával, életerővel tölt fel, csökkenti az aggodalmat, a félelmeket, a depressziót, megszünteti a negatív érzelmeket.

Obszidián: Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, védő, antibakteriális hatású, javítja a vérkeringést, az emésztést, a tápanyagok felszívódását, kedvezően hat az ízületi problémákra, a prosztatára, a sebek gyógyulására, a frontérzékenységre, a csont és izomfájdalmakra. Segít a traumák feldolgozásában, nyugtat, oldja a feszültségeket, kiegyensúlyozza az energiaáramlást.

Ónix: Véd, energetizál, javítja az agyi funkciókat, a koncentrációt. Jótékonyan hat a szem- és fülproblémákra, az immunrendszerre, a daganatos elváltozásokra, erősíti a csontokat, fogakat. Véd a negatív befolyásoktól, energiáktól, fejleszti az analitikus gondolkodást, stresszoldó, stabilitást, kitartást ad.

Opál: Erősíti a légutakat, javítja a vérellátást, az oxigénfelvételt, csökkenti az ödémát, a vérrögképződést, kedvezően hat a csontnövekedésre, a visszerekre. Segíti a kommunikációt, a kreativitást, csökkenti a szorongást, a félelmeket.

Pirit: Védő, fájdalomcsillapító, méregtelenítő, sejtregeneráló hatású, segíti a gyomor- és bélrendszert, a vérkeringést, jótékonyan hat emésztési zavarok, görcsök, keringési zavarok és légúti megbetegedések esetén, erősíti a tüdőt és a csontokat. Energiával tölt fel, harmonizál.

Prehnit: Védő, nyugtató, méregtelenítő, anyagcsere élénkítő hatású, segíti a zsírok elégetését, jótékonyan hat a vesére, hólyagra, csecsemőmirigyre, tüdőre, a kötőszövetekre és a véráramlásra. Növeli a belső nyugalmat, békét, önbizalmat ad.

Rodokrozit: Méregtelenítő, savtalanító, vértisztító, vérnyomást stabilizáló hatású, kedvező migrén, cukorbetegség, vese, szív, légzőrendszeri problémák esetében. Jótékonyan hat a nemi szervekre, lázra, bélgyulladásokra és a bőrkiütésekre. Javítja a memóriát, alkotó gondolkodásra ösztönöz, fokozza a teljesítőképességet, vidámmá, boldoggá tesz, növeli az életörömöt, az önbizalmat. Megnyugtat, csökkenti a félelmeket, alvászavarok esetén segít a nyugodt, pihentető alvásban.

Rodonit: Méregtelenítő, harmonizáló, sejtregeneráló hatású, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémákra, a sebek gyógyulására, asztma, pajzsmirigyzavarok, ekcéma, gyomorfekély, autoimmun-betegségek esetén. Erősíti a csontokat, a szívet, energiával tölt fel, segíti a megbocsátást, bátorságot, lelki harmóniát, békét, szeretetet hoz.

Rózsakvarc: Mesterkristály, a szív, a szeretet, szerelem, boldogság, a szívcsakra köve. Méregtelenítő, vérnyomás stabilizáló, nyugtató, védő hatású, védi és erősíti a szívet, a nemi szerveket, fokozza a termékenységet, javítja a vérkeringést, jótékonyan hat a bőrre, mellékvesére, a női bajokra, asztmára, az idegrendszerre, alvászavarokra. Fokozza a romantikát, szeretetet, lelki egyensúlyt, belső harmóniát hoz, segíti az alkotó gondolatokat, csökkenti a félelmeket, segít feldolgozni a haragot, növeli a bátorságot.

Rutilkvarc: Tisztít, energetizál, gyulladáscsökkentő, ízületvédő hatású, jótékonyan hat a légutakra, náthára, meghűlésre, gyulladásokra, allergiára, puffadásra, emésztőrendszeri problémákra. Segít a félelmek, szorongás megszüntetésében, csökkenti a depressziót, energiával tölt fel, új reményt hoz.

Sólyomszem: Védő, szerencsehozó, energetizáló, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású, jótékonyan hat a szemre, a fej egész területére, a keringési rendszerre, a hormonháztartásra,  az emésztésre, a végtagokra. Segít megőrizni a nyugalmat, higgadtságot, kezelni a stresszt.

Sörl (Fekete turmalin): Védő, méregtelenítő, energetizáló, auratisztító hatású, jótékonyan hat a rosszindulatú elváltozások, fekélyek, gennyesedés, ciszták, petefészek panaszok esetén. Véd a negatív energiáktól, oldja az energetikai blokkokat, nyugtat, ellenállóvá tesz.

Szerpentin: Fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású, erősíti a mirigyeket, a bélrendszert, szabályozza a szívműködést, jótékonyan hat migrén esetén. Csökkenti az agressziót, kiegyensúlyozottá, nyugodttá tesz.

Szodalit: Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, jótékonyan hat azanyagcserére, a látásra, a vérnyomásra, a hasnyálmirigyre, a vércukorszintre, az ekcémára és a nyirokrendszerre. Megnyugtat, oldja az érzelmi gátakat, kiegyensúlyoz, enyhíti a pánikrohamokat, növeli az önbecsülést, az önbizalmat.

Tejkvarc: Gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, csonterősítő, auratisztító hatású, jótékony an hat a bőrre, szemproblémákra, az emésztőrendszerre, a vérkeringésre és az ízületekre.

Thulit: Regeneráló, energetizáló hatású, erősíti az idegrendszert, az ivarszerveket, fokozza a termékenységet és a szexuális kedvet. Energiával tölt fel, fokozza az életörömöt, az élniakarást, oldja az energetikai blokkokat.

Tigrisszem: Szerencsehozó, védő, energetizáló, nyugtató hatású, erősíti a légutakat, a tüdőt, jótékonyan hat a csontokra, az ízületekre, az idegrendszerre. Javítja az agyi funkciókat, a koncentrációs képességet, segít a józan, gyors, logikus gondolkodásban, a döntéshozatalban, problémamegoldásban. Energiával tölt fel, oldja az érzelmi blokkokat, véd, belső békét, nyugalmat, bátorságot ad, növeli az önbecsülést.

Turmalin: Általános erősítő, tisztító, immunerősítő, méregtelenítő, védő, földelő, nyugtató hatású, jótékony hatással van a mirigyekre, a hormontermelésre, a májra, a gerincoszlopra, légzési panaszokra. Javítja az agyi funkciókat, a memóriát, tisztítja a vért és az aurát, oldja a feszültséget, erősíti a körmöket, fokozza a zsírégetést, kedvezően hat szédülés esetén. Javítja a hangulatot, enyhíti a szorongást, a félelmeket, megnyugtat, belső békét hoz, segít az önmegvalósításban, tisztítja a csakrákat.

Turmalinkvarc: A Hegyikristály és a Sörl keveréke, így mindkét ásvány tulajdonságaival rendelkezik. Lassítja az öregedés folyamatát, a hosszú élet köve, jótékonyan hat függőségek, alkoholproblémák esetében.

Türkinit: Kékre festett Howlit, annak minden tulajdonságával.

Türkiz: Méregtelenítő, savtalanító, gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő, zsíranyagcsere fokozó hatású. Jótékonyan hat torok, tüdő, és más légúti betegségek esetén, szabályozza a pajzsmirigy működését, kedvezően hat a beszédhibákra, különböző gyulladásokra, az ízületekre, ínszalagokra, gyomor- és bélproblémákra, a szemre. Javítja az agyi funkciókat, a kedélyállapotot, megnyugtat, segíti a kommunikációt, a kreativitást, lelki egyensúlyt hoz, véd, tisztítja és erősíti az aurát.

 

  

Források:

Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa (Heilsteine - 430 Steine von A-Z by Michael Gienger)

Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve (Handbuch der Heilsteine)

Elke Lopes: Ezoterikus nemeskőgyógyászat (Esoterische Steinheilkunde)